Co-Gdzie-Kiedy: Współczesna literatura polska, wykład online po niderlandzku - online - 15, 22, 29 września 2020

Archiwum '20

fot. Shutterstock, Inc.

Cykl wykładów poświęcone polskiej literaturze współczesnej. Spotkania online, w języku niderlandzkim, prowadzi dr Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

W programie kursu:
Wtorek 15 września: Wisława Szymborska i inni (w tym Zbigniew Herbert)
Wtorek 22 września: Wiesław Myśliwski i inni (w tym Stanisław Lem)
Wtorek 29 września: Olga Tokarczuk i inni (w tym Hanna Krall)

Kurs dotyczy głównie autorów, których książki tłumaczone były na język niderlandzki, prelegent zacytuje twórczość innych autorów, takich jak Magdalena Tulli, Hanna Krall i Szczepan Twardoch.

[NED] Er komt uit Polen een stroom literatuur van de bovenste plank.
Niet voor niets zijn al vijf Poolstalige schrijvers met de Nobelprijs voor de literatuur onderscheiden en worden hun boeken vertaald en verfilmd. Stap de wereld van de Poolse literatuur binnen en geniet zonder mate. In deze korte cursus worden vrijwel alleen naar het Nederlands vertaalde titels behandeld. Naast de onderstaande schrijvers en titels zal de spreker het oeuvre van andere auteurs aanhalen, zoals Magdalena Tulli, Hanna Krall en Szczepan Twardoch.

De gedichten van Wisława Szymborska (1923-2012) zijn helder, met diepgang en vol humor en ironie zoals: ‘Doodgaan – dat doe je een kat niet aan’. Wie Szymborska’s poëzie leest, raakt eraan verknocht. Groot is haar oeuvre niet. Toen een journalist haar vroeg waarom ze niet veel had gepubliceerd, luidde haar gevatte antwoord: ‘Ik heb thuis een prullenbak.’
Wiesław Myśliwski (1932) haalde in ‘Over het doppen van bonen’ een tour de force uit. Het boek is een monoloog van de ik-persoon tegen de achtergrond van de Poolse oorlogsgeschiedenis en de naoorlogse periode. Zo terloops als de titel is, zo gelaagd blijkt de inhoud. De verteller verhaalt over zijn leven en hoort zijn anonieme gesprekspartner uit in een proza dat van begin tot einde boeit.
Olga Tokarczuk (1962) is de grootste ster van de hedendaagse Poolse literatuur. ‘De rustelozen’ en ‘De Jacobsboeken’ zijn haar beroemdste titels en hebben haar roem gevestigd. Gepassioneerd diept zij personages op en rukt een achttiende-eeuwse Joodse messias uit de vergetelheid of comprimeert de geschiedenis van het twintigste-eeuwse Polen in het fictieve dorp Oer. Haar oeuvre is geen sciencefiction, al blijkt op volstrekt natuurlijke wijze voorbij het dorp Oer in ‘Oer en andere tijden’ niets meer te bestaan of is de nooit helemaal gestorven Jenta in ‘De Jacobsboeken’ een uitmuntend personage om door ruimte en tijd het verhaal aaneen te smeden.

Het programma ziet er als volgt uit:

dinsdag 15 september: Wisława Szymborska e.a. (o.m. Zbigniew Herbert)
dinsdag 22 september: Wiesław Myśliwski e.a. (o.m. Stanisław Lem)
dinsdag 29 september: Olga Tokarczuk e.a. (o.m. Hanna Krall)

U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Hoewel u zich alleen voor de hele reeks kunt inschrijven en niet voor losse lezingen, kunt u de (met inachtneming van privacy) opgenomen colleges tot een week na de reeks terugkijken.

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Co? Współczesna literatura polska, wykład online po niderlandzku
Gdzie? Online/ zoom
Kiedy? 15, 22, 29 września 2020

Cena: 36 euro

Dodatkowe informacje: TUTAJ.


Polecamy!


HOLANDIA www.niedziela.nl - dokładne informacje o wydarzeniach w Holandii znajdziesz zawsze w polonijnym portalu internetowym www.niedziela.nl Prosimy o podawanie informacji o organizowanych imprezach, dyskotekach, wystawach, występach, itd. - e-mail'em na Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. lub telefonicznie +31-70-309-9540 (pon-pią 10:00-17:00, redakcja). Fotki mile widziane.


02.09.2020, Niedziela.NL
(al)


Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Reklama
Najnowsze komentarze
Najnowsze wiadomości
News image

Polska: Zmiany w pracach domowych i ocenach z religii. I to od razu po Wielkanocy

News image

28 marca – Międzynarodowy Dzień Żelków

News image

HOLANDIA! DZIEŃ DOBRY! - czwartek 28 marca 2024

News image

Holandia: 100 tys. osób za nazwaniem ulicy na cześć Nawalnego

Najnowsze Ogłoszenia Wyróżnione


reklama a
Linki